ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ…

Cappadokia_2…ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ!

Μια πρόσκληση σε εκπαιδευτικό ταξίδι στα μέσα του Σεπτέμβρη έδωσε την δυνατότητα στον γενικό διευθυντή του γραφείου μας Αντώνη Παππά να πραγματοποιήσει ένα σύντομο 4ήμερο ταξίδι στην γειτονική Τουρκία. Ο προμηθευτής μας που ειδικεύεται στον προορισμό σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρία Pegasus και το ξενοδοχείο Suhan 5* κάλεσαν τα ταξιδιωτικά γραφεία σε εκπαιδευτικό ταξίδι με σκοπό την καλύτερη γνωριμία τους με τον προορισμό.

Στην πτήση από Αθήνα προς Καισάρεια έγινε στάση κάποιων ωρών στην Κωνσταντινούπολη και γεύμα σε τοπικό εστιατόριο με γεύσεις ανατολής. Αργά το βράδυ έφθασαν στην Άβανο όπου και διανυκτέρευσαν.

Ο καιρός ήταν πολύ καλός μια και στην Καππαδοκία το κλίμα είναι ήπιο αυτή την εποχή, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τον χειμώνα που έχει συχνά χιονοπτώσεις, βροχές και δυνατούς ανέμους. Η Καππαδοκία αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς σαν ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος στην ζωή του και ο λόγος είναι το πολύ ιδιαίτερο τοπίο που μοιάζει σεληνιακό και απόκοσμο. Η γεωλογική διαμόρφωση του παράξενου αυτού τόπου, ξεκίνησε πριν 50 εκατομμύρια χρόνια με τα ενεργά ηφαίστεια εκείνης της εποχής να συμβάλλουν καθοριστικά, λόγω των συχνών εκρήξεων και της εξερχόμενης λάβας, στο φυσικό σμίλευμα των βράχων. Το πέρασμα των χρόνων και οι έντονες καιρικές συνθήκες ήρθαν να συμπληρώσουν το έργο της φύσης και να δώσουν πλέον στην Καππαδοκία την σημερινή της όψη.Cappadokia_3

 

Οροπέδια, χιλιάδες κούφιοι βράχοι, σε διάφορα σχήματα, με πολλές ονομασίες έδωσαν στην ελληνική αποστολή πολλά σημεία ενδιαφέροντος για φωτογραφίες. Αξίζει να γνωρίζει κανείς ότι η Καππαδοκία δεν είναι ξένος τόπος για τους έλληνες. Εκατοντάδες χρόνια διέπρεπε εκεί ο Ελληνισμός και αυτό το μαρτυρούν ακόμη και τώρα τα ελληνικά σπίτια και οι εκκλησίες άλλες σε άριστη κατάσταση και άλλες κατεστραμένες.Τον μεσαίωνα οι βράχοι αποτέλεσαν κρυψώνες για τους χριστιανούς του Βυζαντίου που δημιούργησαν όλοκληρες υπόγειες πόλεις που δεν μπορούσε να τις εντοπίσει ο εχθρός. Πολύ ενδιαφέρον παρουσίασαν όλα τα αξιοθέατα όπως το υπαίθριο μουσείο στην κοιλάδα του Γκιόρεμε το οποίο αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ επίσης μνημείο αποτελούν και οι περίφημες «Υπόγειες Πολιτείες» του Καϊμακλή και της Μαλακοπής. Είδαν ακόμη λαξευτά φρούρια, χωριά και μονές όπως η Ουτσχισαρ, Ορταχισαρ, Τσαβουσίν. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στις περίφημες Ελληνικές κωμοπόλεις Προκόπι(Urgur) και Σινασσό (Mustafapasa).

Στην Άβανο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο κατασκευής υλικών κεραμοποιίας αλλά και όνυχα. Φυσικά υπήρξε αρκετός ελεύθερος χρόνος για βόλτες ψώνια, αλλά και νυχτερινή διασκέδαση. Στην Καισάρεια, γενέτειρα του Αγίου Βασιλείου, είδαν τα τείχη, τα μαυσωλεία και την σκεπαστή αγορά.Cappadokia_1

Το καλύτερο όμως ήταν η μοναδική εμπειρία που βίωσαν πραγματοποιώντας μια βόλτα πάνω από την Καππαδοκία με αερόστατο. Δεν το τόλμησαν πολλοί (7 από τους 20) και η αναχώρηση έγινε με την ανατολή. Μεταφέρθηκαν με jeep στην κοιλάδα όπου υπήρχαν πάρα πολλά αερόστατα τα οποία σταδιακά άναβαν για να γεμίσουν αέρα και να γίνει η απογείωση. Από την εμπειρία του ο κος Παππάς μας έφερε πολλές φωτογραφίες, μερικές τις οποίες θα μοιραστούμε μαζί σας. Δεν ξέρω για εσάς εγώ όμως ζηλεύω μια και η βόλτα με αερόστατο βρίσκεται στην λίστα των εμπειριών που θέλω να ζήσω ταξιδεύοντας…ελπίζω λοιπόν να ταξιδέψω και εγώ σύντομα στην Καππαδοκία!

 

Add a Comment