Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ψαρών

church1Ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου την μνήμη γιορτάζουμε σήμερα 6 Δεκεμβρίου, είναι ο προστάτης των ναυτικών και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Γεννήθηκε γύρω στο 250 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας και από πολύ μικρός είχε αφιερωθεί στην εκκλησία. Κοιμήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 330μ.Χ. και μετά την κοίμησή του ονομάστηκε “μυροβλύτης” καθώς τα λείψανά του ανέβλυζαν άγιο μύρο. Τα θαύματά του πάρα πολλά και οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο στην Ελλάδα, μια χώρα γεμάτη νησιά και ναυτικούς, είναι αμέτρητες.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στα Ψαρά της Χίου είναι κατά πολλούς ένας από τους σπουδαιότερους ναούς αφιερωμένους στην μνήμη του Αγίου Νικολάου μια και πρόκειται για μια εκκλησία που ξεκίνησε να χτίζεται το 1785 και ολοκληρώθηκε το 1793 την χρονιά που γεννήθηκε ο ένδοξος Κανάρης ο Πυρπολητής! Είναι συνδεδεμένη με την απόφαση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον “μπουρλοτιέρη” Κανάρη και τα παλικάρια του, που με μεγάλη ευλάβεια προσευχήθηκαν στον Ναό του Αγίου Νικολάου των Ψαρών πριν φύγουν για το μεγάλο αυτό κατόρθωμα που τους έκανε ήρωες και έγραψε το όνομά τους στις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας σαν σύμβολα θάρρους και τόλμης!

Η εκκλησία αυτή που βρίσκεται περήφανη στην άκρη ενός βράχου είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και διαθέτει σήμερα 51 παράθυρα και 7 θύρες. Όταν ο ναός έγινε “μάρτυρας” της οργής των τούρκων το 1824 όπου σφαγιάστηκαν και μαρτύρησαν χιλιάδες άνθρωποι, πάρθηκαν από τον ναό όλα τα τάματα μεγάλης αξίας που είχε στην κατοχή του καθώς επίσης και καντήλια, πολυέλαιοι και πολλά άλλα που επιφανείς άρχοντες και ο απλός κόσμος είχαν τότε δωρίσει στον ναό. Το μήκος του ναού είναι 28 μέτρα, το πλάτος του 14 μέτρα και το ύψος φτάνει μέχρι τα 24 μέτρα. Ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την Καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους.

Εάν βρεθείτε στην Χίο κάντε μια εκδρομή “στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη …. “ και ανεβείτε τα 60 σκαλοπάτια που ανέβηκε και ο Κανάρης με τα παλικάρια του για να προσκυνήσουν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου πριν να ξεκινήσουν για το μεγάλο τους κατόρθωμα!

church2