Τα “Top 10” στην …Αράχωβα!

ΑράχοβαΑράχωβα ή Αράχοβα, η γνωστή άγνωστη! Η Μύκονος του χειμώνα…Πάντα επίκαιρη, πρωταγωνίστρια στις μεσημεριανές εκπομπές  που αναφέρουν ποιος διάσημος πήγε στην Αράχωβα, που γλέντησε, σε ποια ταβέρνα έφαγε. Πρώτη στις προτιμήσεις για ολοήμερες εκδρομές, πρώτη στις σχολικές…όπου και να δεις με όποιον και να μιλήσεις η Αράχωβα έχει τα πρωτεία. Ας αναφερθούμε κι εμείς λοιπόν σε αυτή την τόσο όμορφη και γραφική star των χειμερινών διακοπών και στα καλύτερα σημεία της!

1. Το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι άλλωστε και “το δυνατό χαρτί” του χωριού μιας και σχεδόν όλο το ελληνικό jet set κάνει…Ski ! Αν πάτε Παρασκευοσαββατοκύριακο θα δείτε τόσα τζιπ μαζεμένα όσα δεν έχετε δει ούτε σε έκθεση! Φορτωμένα με πέδιλα και εξοπλισμό να ανεβαίνουν προς το χιονοδρομικό…

2. Η κεντρική πλατεία που ονομάζεται Λάκκα και έχει λίγο απ’ όλα και πάρα πολύ κόσμο που χαλαρώνει στα πολύ super cafe – bar. Πέρυσι πριν τα Χριστούγεννα που πήγαμε  ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένη με φωτάκια και αναμμένα τζάκια μέσα στις καφετέριες που σε καλούσαν να χαλαρώσεις με ζεστό καφέ, ποτάκι και επιτραπέζια παιχνίδια.

arahova43. Χιόνι. Όποτε και να έχουμε πάει χειμώνα πάντα οι ντόπιοι συζητούν για το πότε θα χιονίσει και η αλήθεια είναι ότι πιάνει χιόνι συχνά κάτι που την κάνει πραγματικά πανέμορφη!

4. Ο προστάτης του χωριού Άγιος Γεώργιος και η εκκλησία του που για να την δούμε μας βγήκε κυριολεκτικά η γλώσσα από τα πολλά σκαλοπάτια. 265 κάποιος μου είπε αλλά όρκο δεν παίρνω γιατί στα μισά σταμάτησα την άνοδο (πολύ αθλητικός τύπος…) και κάθισα να περιμένω να ανέβει και να κατέβει η παρέα μου.

5. Το τσίπουρο! Πίνεις και ξαναπίνεις και μετά χαλαρώνεις και αρχίζεις τα γέλια. Τουλάχιστον εμείς αυτό πάθαμε. Λίγο το τζάκι, λίγο το τσίπουρο, λίγο η παρέα γελάγαμε μέχρι το πρωί! Είμαστε σοβαροί άνθρωποι άρα που να το αποδώσω τόσο γέλιο; Το τσίπουρο της Αράχωβας λεω φταίει!

6. Το καλό φαί! Τι σούβλες, τι λουκάνικα, τι γάστρες, γουρουνάκια και ψητή φορμαέλα (πικάντικο τυρί σε καλαθάκια λυγαριάς!) ζυμωτό ψωμί και πολλά άλλα που σου ανοίγουν την όρεξη! Αν κάνετε δίαιτα μην πάτε! Θα αμαρτήσετε…

 

7. Ανεβασμένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών στα … πάντα! Οι άνθρωποι στην Αράχωβα είναι επαγγελματίες. Μας εντυπωσίασαν και με την μεταχείριση στα εστιατόρια και στις ταβέρνες και με την διακόσμηση στα καταστήματα και στις καφετέριες. Ξέρουν να συνδυάζουν την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να υποδέχονται τους τουρίστες με τον καλύτερο τρόπο…

8. Η φύση, το δάσος, τα μονοπάτια…αξίζει να περπατήσετε κάνει καλό στην υγεία αλλά ειδικά στην Αράχωβα θα κάνει καλό και στην ψυχή. Νιώστε την ενέργεια του χωριού, μυρίστε το έλατο με την μυρωδιά από το αναμμένο τζάκι…χαλαρώστε!

9. Ξενώνες, ξενοδοχεία, καταλύματα, δωμάτια όλα με πολλές παροχές και πολύ όμορφα εναρμονισμένα με το περιβάλλον. Κυρίαρχα υλικά το ξύλο και η πέτρα. Δεν τα είδαμε κι όλα αλλά όσα είδαμε είχαν το κάτι τις τους! Αν πάτε περιμένουμε τις εντυπώσεις σας…

 

arahova610. Πολύ νόστιμα ντόπια προϊόντα. Πήραμε χυλοπίτες και τραχανά και δοκιμάσαμε κρασιά στο κελάρι του Έλατου. Μας άρεσαν πολύ και τα γλυκά (καρυδάτο και αμυγδαλάτο) που πήραμε από ένα ζαχαροπλαστείο στον κεντρικό δρόμο, “Παπαστάθης”. Με αμύγδαλο και καρύδι είχαν ακόμη ένα ταψιού γλυκό που ονόμαζαν “Πούρο”.

Τώρα για να κλείσουμε και το άρθρο θα πρέπει να γράψουμε…” Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πάτε στην Αράχωβα…” και άλλα τέτοια! Όχι δεν σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, γιατί το πώς θα περάσει κάποιος όπου κι αν πάει έχει να κάνει πιο πολύ με την διάθεση… Εμείς πήγαμε με θετική διάθεση, παρέα και χωρίς γκρίνια και περάσαμε ΤΕΛΕΙΑ! Αν πάτε και εσείς πάρτε μαζί σας καλή παρέα και θετική διάθεση και όλα τα υπόλοιπα “καλά” θα έρθουν μόνα τους! Αυτό σας το λέμε…ανεπιφύλακτα! Καλές γιορτές!