Λισαβόνα: η πριγκίπισσα του Ωκεανού

ΛισαβόναΧτισμένο πάνω σε εφτά λόφους, το ιστορικό κέντρο της πόλης –ή αλλιώς Baixa- μπορεί να δυσκολεύει λίγο τις μετακινήσεις, ομορφαίνει όμως τις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου που τυγχάνει της ευκαιρίας να την αντικρίσει. Γραφικά σοκάκια που σφύζουν από ζωή, ταξιδεύουν τον περιπλανώμενο πάνω σε καραβάνια που ο Jim Morrison ονειρευόταν στα τραγούδια του.

Και ο περιπλανώμενος,  ξεκινάει για μία ακόμη φορά το ταξίδι του…

Και κάπου εκεί, στον ψηλότερο λόφο αντικρίζει το κάστρο του Sao Jorge, φάντασμα πια του προστάτη της πόλης αυτής από κάθε εισβολέα που επιθυμούσε να την πολιορκήσει και να την κάνει δική του. Αυτή η πριγκίπισσα όμως είναι ελεύθερη, σαν τους κατοίκους της. Ξέγνοιαστοι, καθημερινοί, φιλόξενοι… Εδώ οι χειραψίες έχουν παραγκωνιστεί μπροστά στις εγκάρδιες αγκαλιές. Ελεύθεροι και φιλόξενοι. Όπως και η πριγκίπισσα τους.

Συνοδευόμενη από τον ποταμό Τάγο, η πόλη αυτή, μαζί με τον περιπλανώμενο μας διασχίζει την περιοχή Belem, για να του χαρίσει, η πόλη τα πανέμορφα και μνημειώδη της κτήρια για συντροφιά. Ένα από αυτά είναι και το Mosteiro des Jeronimos (μοναστήρι των Ιερονυμιτών), ένα κτήριο με ιστορία 500 ετών. Ήχοι… Ψαλμωδίες…

Κοιτάζοντας όμως προς τη δύση, συνειδητοποιεί ότι μια τεράστια πράσινη έκταση απλώνεται στα πόδια της πόλης. Είναι το Monsanto, έχει ακούσει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της ηπείρου και τώρα βλέπει τον πλούτο που ξεδιπλώνεται εδώ, τις επαύλεις που πνίγονται μέσα στο πράσινο.

ΛισαβόναΚαι η πιο πολύχρωμη πλευρά αυτής της πόλης, χωμένη κι αυτή κάπου εκεί μέσα σε αυτή την πόλη, περιμένει να εξερευνηθεί κι αυτή από τον περιπλανώμενο. Είναι η Alfama. Η περιοχή με την πιο μακραίωνη ιστορία σε αυτή την πόλη, η μόνη που παραμένει άτρωττη από τους σεισμούς που στο πέρας του χρόνου έχουν ισοπεδώσει αυτή την πόλη. Κι όμως!, αυτή η περιοχή με την ανεξίτηλη ομορφιά της, είναι μια θάλασσα χρωμάτων, ένα ουράνιο τόξο σοκακιών που δεν περιορίζεται μόνο στα εφτά χρώματα. Ένας αγέρωχος κι ευφάνταστος πίνακας αφηρημένης τέχνης.

Χορτασμένος από πληθώρα εικόνων και χρωμάτων, ο περιπλανώμενος μας μπορεί να ξεχαστεί για λίγο μέσα στον καταναλωτισμό και το φτηνό αλκοόλ που του προσφέρει μια άλλη πανέμορφη περιοχή΄ το Bairro Alto. Η διασκέδαση φτηνή για τις επιθυμίες του περιπλανώμενου μας. Κόσμος μαζεμένος τα βράδια έξω από τα κάθε λογής μαγαζιά που προσφέρουν αλκοόλ και που θυμίζουν κάτι από ταβέρνες ιπποτών. Σχεδόν κανείς μέσα. Σχεδόν όλοι παίρνουν το ποτό τους σερβιρισμένο σε πλαστικό ποτήρι και μαζεύονται έξω στα λιθόστρωτα σοκάκια. Δεν υπάρχει χώρος, δεν υπάρχει διάθεση για εσωτερικούς χώρους ακόμα κι αν είναι χειμώνας. Αυτοί οι άνθρωποι όντως είναι ελεύθεροι.

ΛισαβόναΟ περιπλανώμενος μας φεύγει χαράματα από το Bairro Alto. Το ακατάπαυστο αλκοόλ τον έχει ήδη ταξιδέψει στον επόμενό του προορισμό. Όμως πριν, θέλει να κάνει μια στάση, θέλει να αντικρίσει το μνημείο των θαλασσοπόρων. Εκεί, όπου ο Τάγος σταδιακά τελειώνει το ταξίδι του για να παραχωρήσει τα νερά του στον Ατλαντικό. Ποιος να είναι άραγε ο επόμενος προορισμός του; Δεν ξέρει…

Carry me Caravan take me away

Take me to Portugal, take me to Spain…