10 πανέμορφα παλάτια

ΒερσαλλίεςΒερσαλλίες, Γαλλία

Τριάντα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών, η οποία ήταν από το 1682 έως το 1789 η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Και ενώ αρχικά ήταν ένα μικρό και «ταπεινό» παλάτι, όταν έπεσε στα χέρια του Λουδοβίκου του 14ου –μετά το 1660 δηλαδή-, απετέλεσε ένα από τα πολυτελέστερα παλάτια της Ευρώπης –και όχι μόνο.

Το ανάκτορο αποτελείται από το κυρίως μέρος σε σχήμα U -όπου διέμενε η βασιλική οικογένεια- και άλλες δύο πτέρυγες που φιλοξενούσαν ευγενείς, κλήρο και πολιτικούς. Στο κέντρο του κτηρίου βρίσκεται η Αίθουσα των Καθρεφτών, μια τεράστια σάλα μήκους 70 μέτρων, στολισμένη με πανάκριβα αντικείμενα και τους ακριβότερους καθρέφτες της εποχής εκείνης. Το ταβάνι και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες και έργα τέχνης.

 

Ποτάλα Θιβέτ Potala, Θιβέτ

Χτισμένο στο Κόκκινο Βουνό στα 3.700 μέτρα, το Potala βρίσκεται στη Λάσα και πήρε το όνομά του από το όρος Potalaka. Ήταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τον 14ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Θιβέτ το 1959 κατέφυγε στην Νταραμσάλα της Ινδίας. Αποτελεί σύμβολο του θιβετιανού βουδισμού.

 

 

 

Απαγορευμένη Πόλη, ΠεκίνοΑπαγορευμένη Πόλη, Πεκίνο

Η Απαγορευμένη Πόλη χρονολογείται από μια εποχή όπου οι Ming και Quing δυναστείες κυβέρνησε για αιώνες, και λειτούργησε ως θρησκευτικό και πολιτικό επίκεντρο.

 

 

 

 

Schonbrunn Palace ViennaΠαλάτι Schönbrunn, Αυστρία

Το παλάτι έγινε δώρο στην Μαρία Θιρεσία από τον πατέρα της. Μετά την στέψη της, η βασίλισσα μετέτρεψε το ανάκτορο σε θερινό θέρετρο και άλλαξε την αρχιτεκτονική του σε ποιο μοντέρνο ύφος, ενώ έφτιαξε και τους κήπους. Οι Γαλλικού τύπου κήποι περιέχουν μεταξύ άλλων και έναν λαβύρινθο, το Tiergarten που είναι ο παλιότερος εν ενεργεία ζωολογικός κήπος του κόσμου (1752), έναν βοτανικό κήπο και 32 αγάλματα.

 

Χειμερινά Ανάκτορα, Αγία ΠετρούποληΧειμερινά Ανάκτορα, Αγία Πετρούπολη

Ο αρχιτέκτονάς των Χειμερινών Ανακτόρων κατάφερε να μεταδώσει το μεγαλείο του μπαρόκ. Το στυλ του μπαρόκ διατηρήθηκε μόνο στη «Σκάλα του Ιορδάνη» και σε ένα τμήμα της Μεγάλης Εκκλησίας.

 

 

 

 

ΡώμηDomus Aurea, Ρώμη

Το παλάτι Domus Aurea (Χρυσό Σπίτι), ανήκε στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κατοικίες που κατασκευάστηκαν ποτέ.

 

Παλάτι Nonsuch, Αγγλία

Ο Ερρίκος Η’ ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλες βλέψεις που ζήλευε εύκολα και δεν μπορούσε να αντέξει τη σκέψη ότι θεωρείται λιγότερο ισχυρός μονάρχης από τους αντιπάλους του. Τα παλάτια που κληρονόμησε ήταν αρκετά μίζερα και σκοτεινά οπότε αποφάσισε να χτίσει ένα ισότιμο με εκείνο του βασιλιά της Γαλλίας, που όμοιό του δεν θα υπήρχε σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και το ονόμασε Nonsuch. Βέβαια το κόστος για τη δημιουργία του ήταν τεράστιο και οι επιθυμίες του Ερρίκου δεν ικανοποιήθηκαν. Σήμερα, και αφού πέρασε από πολλά χέρια, δε μένει τίποτα από το παλάτι, εκτός από μερικά ερείπια στο ομώνυμο πάρκο.

 

Blenheim, ΑγγλίαBlenheim, Αγγλία

Το παλάτι Blenheim είναι το μοναδικό της Βρετανίας που δεν είναι βασιλική κατοικία. Αρχικά δόθηκε στον πρώτο Δούκα του Marlborough για τη συμμετοχή του στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της Βρετανίας και το μέρος όπου γεννήθηκε ο Winston Churchill,.

 

 

 

Αυτοκρατορικό Παλάτι, ΤόκυοΑυτοκρατορικό Παλάτι, Τόκυο

Το Kokyo είναι το αυτοκρατορικό παλάτι της Ιαπωνίας και η κατοικία του αυτοκράτορα.

 

 

 

 

 

 

Alhambra, ΙσπανίαAlhambra, Ισπανία

Το Alhambra στη Γρενάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ισπανία. Χτίστηκε από τους Μουσουλμάνους κατακτητές της Ισπανίας κατά τον 14ο αιώνα και αποτέλεσε έδρα λήψης αποφάσεων για πολλούς σουλτάνους της Γρενάδας