Όταν η “βαλίτσα” σας πάει … μακρυά!

Ετοιμάζεστε για ταξιδάκι; Καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι για να μεταφέρετε βαλίτσα σαν χειραποσκευή μαζί (με σκοπό να μην χρεώνεστε) θα πρέπει να γνωρίζετε τους κανονισμούς της κάθε αεροπορικής εταιρίας. Μην αγχώνεστε όμως.  Εφόσον ταξιδεύετε μαζί μας οι ταξιδιωτικοί μας σύμβουλοι θα σας ενημερώσουν σχετικά…

Παρακάτω θα σας γράψουμε τους κανονισμούς για το μέγεθος και τα κιλά των αποσκευών που επιτρέπεται να έχετε μαζί έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ΠΡΙΝ φτάσετε στο αεροδρόμιο. Επειδή όμως γίνονται συχνά αλλαγές το σωστό είναι να ενημερώστε ΠΆΝΤΑ την εποχή που εκδίδετε τα εισιτήριά σας από τον πράκτορά σας για τα “επιτρέπεται” της κάθε εταιρίας! Παρακάτω θα δούμε μερικές εταιρίες…

aegean airlines

AEGEAN AIRLINES

Χειραποσκευές – Οικονομική Θέση : Μπορείτε να μεταφέρετε 1 χειραποσκευή μέσα στην καμπίνα των επιβατών, με μέγιστο βάρος 8 κιλά και διαστάσεις 56εκ. μήκος Χ 45εκ. ύψος Χ 25εκ. πλάτος.

Χειραποσκευές – Διακεκριμένη Θέση (Business): Μπορείτε να μεταφέρετε μέχρι 2 χειραποσκευές μέσα στην καμπίνα των επιβατών, εκ των οποίων η πρώτη δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάσταση τα 56εκ. μήκος Χ 45εκ. ύψος Χ 25εκ. πλάτος (ή τα 20εκ. μήκος για τις θήκες ενδυμάτων), ενώ η δεύτερη τα 45εκ. μήκος Χ 35εκ. ύψος Χ 20εκ. πλάτος. Το βάρος της πρώτης χειραποσκευής δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 8 κιλά ενώ της δεύτερης τα 5 κιλά.

Τι ισχύει για τα αεροσκάφη DH8-100 και DH8-400:

Μπορείτε να μεταφέρετε 1 Χειραποσκευή μέσα στην καμπίνα των επιβατών με μέγιστο βάρος 8 κιλά και διαστάσεις: 55εκ. μήκος x 40εκ. ύψος x 23εκ. πλάτος

Σημαντική Παρατήρηση: Λόγω του περιορισμένου χώρου αποθήκευσης χειραποσκευών μπορεί να σας ζητήσουν τα ακόλουθα:

Να παραδώσετε την αποσκευή σας για μεταφορά στο αμπάρι του αεροσκάφους, ακόμα και αν είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, όταν κριθεί απαραίτητο. Η διαδικασία αυτή, θα γίνει κατά την επιβίβασή σας στο αεροσκάφος, θα σας δοθεί αποδεικτικό μεταφοράς, δεν θα υπάρξει χρέωση και θα την παραλάβετε από τον ιμάντα παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο του προορισμού σας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε να αφαιρέσετε από την αποσκευή σας αντικείμενα ακατάλληλα για μεταφορά στο αμπάρι (π.χ. laptop, κάμερες κλπ.) πριν την παραδώσετε.

Να τοποθετήσετε την χειραποσκευή σας, ή την τσάντα με το laptop σας ή την προσωπική σας τσάντα ή τις σακούλες με τις αγορές από τα καταστήματα του αεροδρομίου, κάτω από το μπροστινό σας κάθισμα.

Αν η χειραποσκευή σας κριθεί υπερμεγέθης, τοποθετούμενη στα ειδικά πλαίσια μέτρησης (baggage sizers) που υπάρχουν διαθέσιμα σε όλες τις εξόδους αναχώρησης, θα σας ζητήσουν να την παραδώσετε επίσης για μεταφορά στο αμπάρι του αεροσκάφους. Σε αυτήν τη περίπτωση, θα σας δοθεί αποδεικτικό μεταφοράς και θα την παραλάβετε από τον ιμάντα παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο του προορισμού σας όμως, θα υπάρξει η ανάλογη χρέωση εφόσον είναι επιπλέον της δωρεάν μεταφοράς, ανάλογα με το εισιτήριό σας. Θα πρέπει να φροντίσετε να αφαιρέσετε από την αποσκευή σας αντικείμενα ακατάλληλα για μεταφορά στο αμπάρι (π.χ. laptop, κάμερες κλπ.) πριν την παραδώσετε.

Για να ενημερωθείτε για τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για ταξίδια με συνεργαζόμενους αερομεταφορείς (πτήσεις κοινού κωδικού), παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

BRITISH AIRWAYS

Επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών

Στα δρομολόγια εσωτερικού καθώς και εξωτερικού με την British Airways, οι επιβάτες επιτρέπεται να μεταφέρουν μία (1) χειραποσκευή (και επιπλέον φορητό υπολογιστή ή τσάντα χειρός), η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάσταση τα 56εκ. μήκος Χ 25εκ. ύψος Χ 45εκ. πλάτος. Ο φορητός υπολογιστής ή η τσάντα χειρός δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάσταση τα 45εκ. μήκος Χ 20εκ. ύψος Χ 36εκ. πλάτος.

valitsa3

RYANAIR

Επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών

Μία χειραποσκευή ανά επιβάτη* με βάρος έως 10 κιλά και μέγιστες διαστάσεις 55 εκ. x 40 εκ. x 20 εκ., συν 1 μικρή τσάντα έως 35 εκ. x 20 εκ. x 20 εκ.

Δεν υπάρχει επιτρεπόμενο όριο χειραποσκευών για νήπια (ηλικίας 8 ημερών έως 23 μηνών) τα οποία ταξιδεύουν στην αγκαλιά ενήλικα. Ωστόσο, ο συνοδός ενήλικας μπορεί να έχει μια τσάντα για βρέφη έως 5 κιλά πέραν του δικού του επιτρεπόμενου ορίου χειραποσκευών

Λόγω περιορισμών στο χώρο της καμπίνας του αεροσκάφους, είναι δυνατή η μεταφορά μόνο 90 μεγάλων χειραποσκευών (55 x 40 x 20 εκ.) στην καμπίνα, και οι υπόλοιπες θα μεταφέρονται στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους ΔΩΡΕΑΝ.

 

EASYJET

Επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών

Μία χειραποσκευή ανά επιβάτη και μέγιστες διαστάσεις 56 εκ. x 45 εκ. x 25 εκ.

συμπεριλαμβανομένων λαβές και τροχοί.

 

valitsa1TURKISH AIRLINES

Όρια αποσκευών

Economy Class – 1 χειραποσκευή, όπου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 8 κιλά και με διαστάσεις 23x40x55 εκ.

– 1 αποσκευή με συνολικό βάρος 20 κιλά

Comfort Class – 1 χειραποσκευή, όπου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 8 κιλά και με διαστάσεις 23x40x55 εκ.

– 1 αποσκευή με συνολικό βάρος 20 κιλά

Business Class – 2 χειραποσκευές, όπου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 8 κιλά και με διαστάσεις 23x40x55 εκ η κάθε μια. – 1 αποσκευή με συνολικό βάρος 30 κιλά.

 

EMIRATES

Επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών. Γενικά, το όριο των χειραποσκευών που δικαιούστε να μεταφέρετε ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία θέσης στην οποία ταξιδεύετε.

Οι επιβάτες της Πρώτης και της Διακεκριμένης Θέσης δικαιούνται να μεταφέρουν δύο τεμάχια χειραποσκευών: έναν χαρτοφύλακα και είτε μία τσάντα χειρός είτε μία θήκη ρούχων. Οι διαστάσεις του χαρτοφύλακα δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τα 45 x 35 x 20 εκ., η τσάντα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 55 x 38 x 20 εκ. και η θήκη για ρούχα δεν μπορεί να έχει πάχος μεγαλύτερο των 20 εκ. όταν είναι διπλωμένη. Το βάρος κάθε αποσκευής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 κιλά.

Οι επιβάτες της Οικονομικής Θέσης δικαιούνται να μεταφέρουν ένα τεμάχιο χειραποσκευής, είτε απλή τσάντα είτε τσάντα φορητού υπολογιστή, μέγιστων διαστάσεων 55 x 38 x 20 εκ. και μέγιστου βάρους 7 κιλών.

Σημείωση: Για τους επιβάτες που επιβιβάζονται στην Ινδία, το μέγεθος της χειραποσκευής (μήκος + πλάτος + ύψος) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 115 εκατοστά.Επίσης, επιτρέπονται οι αγορές αφορολόγητων ειδών, όπως αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα και αρώματα, σε λογικές ποσότητες για όλες τις κατηγορίες θέσης. Ωστόσο, στην πράξη, λόγω των περιορισμών στη μεταφορά υγρών, σε ορισμένα αεροδρόμια τα αντικείμενα αυτά δεν επιτρέπεται να περάσουν από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας των επιβατών.

Όσοι επιβάτες ταξιδεύουν με βρέφη δικαιούνται να μεταφέρουν ένα επιπλέον τεμάχιο παραδοτέων αποσκευών μέγιστων διαστάσεων 55 x 38 x 20 εκ. και μέγιστου βάρους 10 κιλών όταν το επιτρεπόμενο όριο υπολογίζεται βάσει κιλών και 23 κιλών όταν υπολογίζεται βάσει τεμαχίων.

Επίσης, οι επιβάτες που ταξιδεύουν με βρέφη επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους ένα πορτ-μπεμπέ ή ένα πλήρως πτυσσόμενο καροτσάκι στον θάλαμο επιβατών εφόσον υπάρχει χώρος. Αν δεν υπάρχει χώρος για τα αντικείμενα αυτά στον θάλαμο επιβατών, πρέπει να παραδοθούν για να μεταφερθούν στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Ωστόσο, αν παραδοθούν, δεν θα προσμετρηθούν στο συνολικό επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών.

airfrance

AIRFRANCE

– Πολιτική στη μεταφορά χειραποσκευών στις πτήσεις της Air France

Οι επιβάτες της Air France που πετούν ECONOMY έχουν δυνατότητα μεταφοράς μίας (1) χειραποσκευής, μέγιστου βάρους 12 κιλά με διαστάσεις 55 x 35 x 25 εκ. Oι επιβάτες που ταξιδεύουν Premium Economy, Business & La Premier έχουν το δικαίωμα μεταφοράς έως και δύο (2) χειραποσκευές με το συνολικό τους βάρος να μην υπερβαίνει τα 18 κιλά.

– Απαγορευμένα είδη στις πτήσεις της Air France

Απαγορευμένα είδη σύμφωνα με την Air France θεωρούνται εκρηκτικές ύλες ή εύφλεκτη υλικά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, του πληρώματος και του αεροσκάφους.

LUFTHANSA

Επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών

Οι επιβάτες της Lufthansa έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μιας χειραποσκευής διαστάσεων 55 εκ. Χ 40 εκ. Χ 23 εκ.

Η Lufthansa θα μεταφέρει μεγαλύτερα αντικείμενα των χειραποσκευών στο αμπάρι του αεροσκάφους, ως μέρος του δωρεάν επιτρεπόμενου βάρους των αποσκευών σας. Σε περίπτωση υπέρβασης του επιτρεπόμενου δωρεάν όσον αφορά τον αριθμό, τις διαστάσεις ή / και το βάρος, το υπέρβαρο θα χρεωθεί. Προσωπικά έγγραφα, τα φάρμακα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να μεταφέρονται στην καμπίνα σε χειραποσκευές

Επιπλέον κανόνες χειραποσκευών

Επίσης επιτρέπεται στην καμπίνα: (μεγ. 30 x 40 x 10 cm, π.χ. τσάντα, τσάντα lap-top) οποιοδήποτε άλλο στοιχείο χειραποσκευών, ένας μάρσιπος ανά παιδί ή κάθισμα αυτοκινήτου ενός παιδιού ή ένα πτυσσόμενο καροτσάκι / buggy (μπορεί να χρειαστεί να να μεταφερθούν στο αμπάρι) και αναπηρικές καρέκλες / ορθοπεδικά βοηθήματα (π.χ. πατερίτσες).

 

***Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση λόγω των συχνών αλλαγών συμβουλευτείτε την εκάστοτε εταιρία για αναλυτικούς όρους ανάλογα με τον προορισμό στον οποίο πετάτε.